Association of Logopedists of Serbia – Prvo Srpsko Logopedsko Društvo

Obaveštenje: Nacrt kataloga radnih mesta u zdravstvu – logoped


Poštovani članovi Udruženja logopeda Srbije,

Obaveštavamo vas da logoped nije prepoznat u novom nacrtu kataloga radnih mesta u oblasti zdravstva – logoped nije naveden. Logopedija je u svetu kao struka najčešće smeštena u područje zdravstva – u preko 70% slučajeva ona je pod nadležnošću Ministarstva zdravlja.

Zdravstveni radnik/saradnik – logoped u celom svetu definisan je kao neophodan radnik u svim sistema čiji korisnici mogu biti prepoznati kao deca i odrasli sa poremećajem govora, glasa, jezika i sluha.Korisnici zdravstvenog sistema upravo su kategorija društva kojoj je stručni saradnik logoped neophodan, ne samo kao obavezan pratilac razvoja već i u starijoj životnoj dobi. Takođe, viši nivoi zdravstvenog sistemi moraju uključiti logopeda kao neophodnog saradnika, s obzirom da logoped i sada zauzima važno mesto u oblastima zdravstva kao što su: Domovi zdravlja, centri za rehabilitaciju slušanja i govora – Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju „Prof.dr Cvetko Brajović“, centrima za medicinsku rehabilitaciju, otorinolaringološkim, neurološkim, psihijatrijskim, audiološkim, fonijatrijskim i pedijatrijskim klinikama, ustanovama za mentalno zdravlje i savetovalištima.

Udruženje logopeda Srbije preduzelo je aktivnosti u cilju rešavanja problema vezanih za radno mesto logopeda u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti. Obaveštavamo vas da su naše primedbe uzete u razmatranje i da očekujemo konačan odgovor.

Ovom prilikom obaveštavamo vas i da je logoped u obrazovnom sistemu prepoznat kao stručni saradnik.

S poštovanjem,

Udruženja logopeda Srbije