Sastanak ULS sa ministarkom zdravlja

Regulisanje logopedske delatnosti

Predstavnici Udruženja logopeda Srbije sastali su se 7. februara 2023. godine sa ministarkom zdravlja Prof. dr Danicom Grujičić povodom predloga Zakona o logopedskoj delatnosti i rešavanja ovog višedecinijskog pitanja.

Na sastanku su predstavnici udurženja izneli najveće prepreke sa kojima se suočava logopedska profesija a koje su direktna posledica nepostojanja Zakona o logopedskoj delatnosti a samim tim i nedostatka okvira za razvoj daljih neophodnih podzakonskih akata.

Takođe je istaknuto da je neophodno vratiti pripravnički staž logopedima u zdravstvenom sektoru, kao i da je potrebno generalno povećati broj zaposlenih logopeda u zdravstvu.

Ministarka je naglasila da se ona zalaže za promenu statusa zaposlenih logopeda u zdravstvu u smislu da dobiju status zdravstvenih radnika, što bi automatski rešilo veliki deo problema koji se tiču pripravničkog staža, normativa rada u zdravstvu i licenciranja.

Takođe, u izjavi za medije, ministarska je navela sledeće: “Ušteđeni novac, kao što je rekao i ministar finansija Siniša Mali, mi nećemo vraćati ali ćemo ga koristiti za mlade stomatologe, medicinu rada, vraćanje psihologa u domove zdravlja, kao i da se oni koji nisu završili medicinu ali učestvuju u lečenju ljudi, kao što su recimo logopedi, priznaju kao zdravstveni radnici, rekla je Grujičić.

Logopedska profesija je možda jedina koja nema svoju šifru delatnosti kao ni Zakon. Ovo nas kao profesionalce ostavlja u prostoru bez pravno regulisanih normi i standarda.

Zadatak nam je da u narednom periodu zagovaramo za regulisanje logopedske delatnosti u smislu:

  1. Donošenja Zakona o logopedskoj delatnosti
  2. Osnivanja logopedske Komore i regulisanje pitanja licenciranja
  3. Usaglašavanje logopedske delatnosti sa postojećim šifrarnikom delatnosti
  4. Donošenje i usvajanje Normativa odnosno standarda rada logopeda u zdravstvu i privatnoj praksi.
  5. Zalaganje za vraćanje pripravničkog staža u zdravstvu

U cilju unapređenja logopedske delatnosti ali i same profesije, ULS će nastaviti da radi na zalaganju za rešavanje ovih pitanja. 

Povezani članci

Uputstvo za dostavljanje radova za naučno stručne skupove

ulsadmin

Članstvo

ulsadmin

PISMO PREDSTAVKE SKUPŠTINI RS 04. 01. 2011.

ulsadmin

Evropski dan logopedije – 6. mart

ulsadmin

Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju unapređenja rada sajta i korisničkog iskustva. Prihvati Pročitaj više